Home » Meer licht in jouw woning

Meer licht in jouw woning

Slimme tips voor meer licht in jouw woning

Licht aan je woning toevoegen kan op meerdere manieren, afhankelijk van de ruimte. Hierbij enkele praktische oplossingen :

Glazen opties voor je aan- of uitbouw

Vergroot jouw woonruimte én voeg meer licht aan je kamer toe met een aanbouw of uitbouw. Kies voor grote ramen, openslaande deuren naar de tuin toe en voor een glazen dak. Zo geniet je van maximale lichtinval.

Schuifpui

Is het geen optie om aan jouw woning een aan- of uitbouw toe te voegen, bijvoorbeeld omdat je tuin niet diep genoeg is? Je kunt nog steeds voldoende daglicht aan jouw woning toevoegen door bijvoorbeeld jouw normale muur en ramen te vervangen door een schuifpui. Deze plafondhoge glazen ramen en deur(en) zorgen ervoor dat er veel daglicht jouw woonkamer, eetkamer of keuken invallen.

Vervang dichte deuren

Dit is een relatief makkelijke oplossing, maar wel eentje met effect. Vervang dichte deuren door deuren met glas. Dit kan in binnenruimtes – zeker als in de ene ruimte weinig licht is, maar in de aansluitende ruimte veel. In een ruimte die grenst aan een buitenruimte heeft dit natuurlijk nog meer effect. Kies in dat geval wel voor een veilige buitendeur.

Dakvenster of dakkapel met ramen 

Ook aan een donkere zolder onder een hellend dak kun je meer licht toevoegen. Een van de manieren om dit te doen, is een dakkapel laten installeren. Bijkomend voordeel is dat je de bruikbare vierkante meters van de ruimte vergroot. Een andere, meer kleinschalige optie is om een (of enkele) dakvenster(s) te plaatsen. Zo’n tuimelraam geeft zelfs meer lichtinval dan een dakkapel, mits je deze slim plaatst. 

Lichtkoepel, lichtbuis of lichtstraat

Grenst de ruimte die je wilt verbouwen aan een dak? Kies dan voor een lichtstraat: enkele aansluitende ramen naast elkaar die een gedeelte van jouw dak vervangen. Hierdoor vallen er bakken met licht naar binnen.

Een andere optie is een lichtkoepel: hierdoor valt er nog steeds veel licht binnen, maar is de verbouwing minder ingrijpend. Een lichtbuis, ook wel bekend als lichttunnel, is ideaal voor ruimtes die niet direct onder het dak liggen. Dit is een lichtkoepel waar een gesloten buis met reflecterend materiaal aan vast zit. Hierdoor ‘transporteer’ je het licht naar lager gelegen ruimtes.