Home » Duurzaam wonen

Duurzaam wonen

Onze energierekening wordt steeds hoger, we krijgen er allemaal mee te maken. Duurzamer leven ... hoe doe je dat ?

Verbeter de isolatie

Investeren in een nieuw verwarmingssysteem heeft meer zin als je woning goed geïsoleerd is. Dan kun je namelijk pas echt veel winst behalen. Dat scheelt flink op je jaarlijkse energierekening. Om je woning beter te isoleren, kun je meerdere dingen doen. Vervang oude ramen door hoogwaardig dubbelglas of driedubbelglas. Isoleer ook spouwmuren, het dak, de vloer en de gevel.

 

Verbeter de ventilatie

In een goed geïsoleerde woning heb je een ventilatiesysteem nodig. Frisse lucht wordt hiermee aangevoerd, terwijl vocht en ‘oude’ lucht wordt afgevoerd. Het is aan te raden om hierbij te kiezen voor een speciaal ventilatiesysteem dat inkomende koude lucht verwarmt met hulp van uitgaande warme lucht. Zo hoeft jouw verwarmingssysteem minder hard te werken.

 

Kies een verwarmingssysteem

Om van het gas af te gaan, kun je kiezen uit meerdere verwarmingssystemen. Elk heeft zijn eigen mogelijkheden, voordelen en nadelen. De meest gebruikte systemen op een rijtje.

 

  • Elektrische luchtwarmtepomp: vervangt je cv-ketel en verwarmt je woning en water door warmte uit de lucht te gebruiken. De pomp bestaat uit twee gedeelten: een voor buiten en een voor binnen. Belangrijk is dus dat je buiten de ruimte hebt om dit systeem te plaatsen. De luchtwarmtepomp heeft een goed rendement en wordt vaak gecombineerd met vloerverwarming.
  • Elektrische bodemwarmtepomp: gebruikt warmte uit de bodem of bodemwater om je woning en water te verwarmen. Hiervoor wordt een bron geboord die 100 tot 200m de bodem ingaat. Het voordeel van een bodemwarmtepomp is dat er geen buitenruimte in beslag wordt genomen door een aparte unit, zoals bij een luchtwarmtepomp wel het geval is.
  • Elektrische cv-ketel: werkt hetzelfde als een gasketel, alleen zet deze stroom van het elektriciteitsnet om in warmte. Het voordeel van een elektrische cv-ketel is dat je verwarmingssysteem door de woning hetzelfde kan blijven, dus radiatoren hoeven niet vervangen te worden. Het nadeel is dat deze vaak meer energie verbruikt dan een gasketel – het combineren van een elektrische ketel met zonnepanelen is dus een aanrader.
  • Aansluiting op het warmtenet: hierbij zijn alle woningen in een wijk aangesloten op één warmtebron. Die bron is bijvoorbeeld aardwarmte, biomassa of restwarmte van de industrie. Het nadeel van een warmtenet is dat er misschien nog geen plannen voor een warmtenet zijn in jouw wijk of gemeente. Daarnaast komt niet alle energie die voor het warmtenet wordt gewonnen van duurzame bronnen. Het voordeel van een aansluiting is dat je zelf niet verantwoordelijk bent voor onderhoud – alleen dat van je eigen radiatoren natuurlijk.
  • Zonneboiler: kan werken als aanvulling op je verwarmingssysteem, zoals een warmtepomp. Een zonneboiler bestaat uit zonnecollectoren en een warmwatervat. Het verwarmt je water op basis van zonne-energie. Een zonneboiler kun je als aanvulling zien op overige warmtesystemen. Een zonneboiler kan niet ook je huis verwarmen. Daarnaast is het soms nodig om een verwarmingssysteem te hebben dat het water tot 60 graden verwarmt bij te weinig zonne-energie.
  • Hybride warmtepomp: zoals de naam al aangeeft, werkt deze oplossing hybride tussen stroom en gas. Je gaat met een hybride warmtepomp dus niet helemaal van het gas af, maar kunt jouw gasverbruik wel behoorlijk verlagen. De warmtepomp is een elektrische luchtwarmtepomp die je koppelt aan je cv-ketel. Hij verzorgt het grootste gedeelte van het jaar de warmte. De cv-ketel springt bij voor warm water, als het buiten te koud is of als verwarming te lang duurt.

 

Regel praktische zaken

Naast isoleren, ventileren en een verwarmingssysteem uitkiezen is er nog meer dat je kunt regelen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van jouw gasfornuis door een elektrische oplossing. Installateurs vergelijken en iemand aannemen om jouw verwarmingssysteem te installeren. Elektra aanpassen, er is namelijk een grote kans dat de nieuwe apparatuur een aparte groep in de meterkast nodig heeft. Maar ook het laten verwijderen van gasleidingen – deze mogen om veiligheidsredenen niet blijven liggen. En heb je nog geen zonnepanelen? Dan is het aan te raden deze ook te laten leggen – je gasverbruik gaat dan wel omlaag, daartegenover staat wel een hoger stroomverbruik.

 

Check bij jouw gemeente of je subsidie krijgt voor duurzame aanpassingen aan jouw woning. Hierdoor is de investering kleiner en betalen de groene veranderingen zich sneller uit.